Hernád, Szent család-ház


2008-2010           Hernád, római katolikus közösségi ház
vezető tervező: Balázs Mihály
                                tervező: Tatár Balázs--> Építészeti szempontból bizonyosak lehetünk abban, hogy Hernád hagyományai a 19. század második felében gyökereznek, s hogy az eredet (különösen az elmúlt ötven év változásait látva) tágabb körben keresendő: az alföld egésze, szűkebb értelemben a Kiskunság a forrásvidék.

Szándékunk, hogy az általunk tervezett kis közösségi épület beépítésében, alaprajzi elrendezésében, tömeg- és homlokzati formálásában az alföldi parasztház hagyományaihoz kötődjön, de azt ne utánozza. Utóbbira nincs is lehetőség, mert a program bármennyire is kicsi, mégis nagyobb egy hagyományos parasztház méreteinél. Az épültetszerkezeti, épületfizikai és energiafelhasználái követelmények egyidejű teljesítése is új megoldásokat követel.
 


Beépítés, megközelítés, kerthasználat
A beépítés illeszkedik a kialakult rendhez. A templom tágas előkertjéhez kapcsolódva, azt szomszédos telekkel összevonva egy szabadonálló, az utcával párhuzamos tetőgerincű, egyszerű formájú házat terveztünk. A főbejáratot a telek belső, nyugodt, a templom főkapujának közvetlen előteréhez kapcsolódó részen alakítottuk ki. A templom főhomlokzati síkjában kerítés létesítését javasoljuk, mely így a telket funkcionális szempontból két elkülönülő részre osztaná. A kerítés mögötti terület kifejezetten a templom kertje lenne, míg az utca felőli parkosított, autóparkolót is magába foglaló területrész közhasználatra is alkalmassá válna, méltó megérkezést biztosítva a templomba igyekvőknek. Ebben a parkban áll a tervezett közösségi ház. Javasoljuk az utcai kerítés elbontását, helyette egy zöld növényfal létrehozását, mely a területet részben megvédi a forgalomi zajtól és megakadályozza a parkból az úttestre való közvetlen és akadálytalan kilépést. Utóbbi a keskeny járda miatt nagyon balesetveszélyes. Az előkertben lévő műkő keresztet megtartjuk.

Funkció
A tervezett ház elsősorban a hitélethez kapcsolódó klubszerű rendezvények, hittanórák, kiállítások és más közösségi tevékenységek színhelye lehet. Közlekedési rendszere és térkapcsolatai átláhatók, egyszerűek.
Előtér: a ház előszobája, leülési és étkezési (szendvics, ital) lehetőséggel.
Gardrob: beépített szekrényben elektromos kapcsoló, hideg-meleg vizes falikúttal ellátott takarítószertároló, ruhatároló. Innen nyílik a padlásfeljáró.
Mosdók: a férfi és a női wc egyaránt akadálymentes. Kapacitásuk max. 50 főre elegendő.
Teakonyha: előterében kézmosó és falikazán. Beépített pultjaiban kétmedencés csepegtetős mosogató, elektromos tűzhely, szagelszívó, hűtőszekrény, munkafelület. Felső szekrényben tároló. A teakonyha ital és szendvics előkészítésére, tálalására alkalmas.
Gyülekezeti terem: a főfunkciók színhelye.
Padlás: esetlegesen kiállítási installációk segédanyagainak tárolása, bútorraktár.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése